O nouă rundă de negocieri eșuate între sindicate și Guvern: Întâlnirea nu a adus ceva pozitiv pentru ce ne doream. Continuăm discuțiile

O nouă rundă de negocieri eșuate între sindicate și Guvern: Întâlnirea nu a adus ceva pozitiv pentru ce ne doream. Continuăm discuțiile
Publicat: 06/10/2017, 14:08
Actualizat: 25/03/2019, 23:24

Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa, a declarat vineri, după discuțiile pe marginea proiectului ce vizează transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, că Executivul nu este dispus să renunțe la proiect și chiar a condiționat aplicarea legii salarizării de această decizie.

„Nu (au venit cu vreo propunere – n.r.) cei de la Guvern. Deci s-a încercat un șantaj împotriva părții sindicale, în sensul în care nu vreți să acceptați transferurile, în momentul respectiv anulăm legea de salarizare, 153. Ceea ce este complet anormal, fiindcă practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenții pe care le-au introdus începând din luna aprilie, când și-au dat seama că depășesc necesarul sau capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legat de acest lucru”, a declarat Bogdan Hossu.

Un alt lider de sindicat, Dumitru Costin, președintele BNS, a precizat că premierul Mihai Tudose și ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa au fost cei care le-au spus direct sindicaliștilor de această posibilitate de cuplare a mutării contribuțiilor la angajați de aplicarea Legii salarizării.

Liderii de sindicat prezenți vineri la discuțiile de la Guvern, pe marginea proiectului ce prevede transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, spun că vor mai fi și alte întâlniri, în condițiile în care sindicatele doresc o garanție că măsura nu va duce la scăderea salariilor.

„Continuăm discuțiile. Nu avem nimic cert sau scris, nu suntem siguri că trecerea contribuțiilor va face ca salariul să rămână același. Vom avea din nou discuții și împreună cu patronatele, dacă se poate. În partea bugetară sunt sindicate la Învățământ care acceptă acest transfer, iar pe de altă parte cele din Sănătate, a funcționarilor publici, unii se abțin, altii spun că nu avem nimic cert. Așteptăm ceva scris și să fim sigur că legea va merge în continuare cu condiția reglementării regulamentului de sporuri. Întâlnirea nu a adus un plus sau ceva pozitiv pentru ce ne doream”, a declarat Leonard Bărăscu, lider sindical Sanitas, după negocierile de la Guvern.

„Noi am intrat cu poziția că nu se poate face transferul de taxe sociale, în afară că afectează bugetarii vor avea consecințe cei din sistemul privat. Guvernul insistă (…) guvernul nu dorește să găsească alte alternative. De fapt, transferul de taxe nu face decât să ia o parte din bani ca să astupe găurile „, a spus Bogdan Hossu, lider sindical Cartel Alfa.

Mai mulți lideri de sindicat, printre care Bogdan Hosu și Dumitru Coarnă, au ajuns vineri la sediul Guvernului pentru discuții referitoare la măsurile financiare compensatorii privind transferarea contribuțiilor sociale.

„Nemulțumirile noastre sunt transferul contribuțiilor de la angajator la angajat și plafonarea sporurilor în sănătate la 30% pe ordonatorul principal de credite. Noi ne vom continua manifestările de protest. Pe 19 octombrie vom avea un miting în Piața George Enescu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romeo Sandu, vicepreședinte Sanitas.

În funcție de rezultatul acestor acțiuni, Consiliul Național SANITAS va decide asupra radicalizării viitoarelor proteste, inclusiv declanșarea grevei generale.

Discuții au avut loc și miercuri, când câteva mii de persoane au protestat în fața Guvernului.

„Nu ne gândim, nu s-a luat decizia renunțării la acest transfer. Găsim o soluție de compensare sau de implementare a legii salarizării”, a declarat Mihai Tudose după discuții.

Principalele nemulțumiri ale sindicaliștilor se referă la transferul taxelor sociale de la angajator către angajat, solicitându-se modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă.

Vineri, de la ora 11.00, sindicaliștii Sanitas protestează în fața Ministerului Finanțelor.

Miercuri, mii de oameni au protestat în Piața Victoriei, iar principalele revendicări au fost legate de blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă. Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa” a anunțat că va continua seria de manifestații.

În urma discuțiilor dintre reprezentanții sindicatelor și premierul Tudose, s-a stabilit ca aceștia să aibă o întâlnire vineri în care se vor căuta măsuri financiare compensatorii privind transferarea contribuțiilor sociale. Mihai Tudose susține că nu se renunță la transfer.

„A rămas stabilit să se ia în analiză netransferarea taxelor sociale de la angajator la angajat, sa se analizeze implicația acestei măsuri asupra legii de salarizare bugetară și să se găsească soluții. Vineri dimineața o să avem o întâlnire cu domnul premier și cu restul colegilor domniei sale pentru a rezolva acest aspect. Legat de al doilea element, legea 62, modificarea, a rămas să se realizeze un grup de lucru cu ministerele care au implicații în construcția legislativă și în termen de o lună reprezentanții angajatorilor și angajaților cu echipa respectivă să finalizeze un proiect de act normativ care să facă modificarea legii dialogului social”, a declarat președintele Cartel Alfa, Bogdan Hosu.

Întrebat despre posibilitatea unei greve a transportatorilor, Tudose a spus: „Prețul carburnatului nu a crescut din cauza accizei. O să continuăm discuțiile. Ameninta cu greva, ce să le spunem, să nu facă?”.

Liderii sindicatelor au avut au discuții cu premierul Mihai Tudose, cu vicepremierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Muncii Olguța Vasilescu, au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX.

În același timp, mii de oamenii au protestat în fața Guvernului, nemulțumiți de transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, aceștia susținând că ar urma să le scadă și veniturile.

„Noi reprezentăm Universitatea Politehnica din Timișoara și spunem nu transferului de contribuții de la angajator la angajat. Nu avem certitudinea că ni se vor plăti la timp asigurările de sănătate, șomajul, protecția socială, ceea ce ne afectează direct. Pentru toată lumea mărirea va fi de doar 4,26%, indiferent de salariu, iar pentru mine asta ar însemna maximum 200 de lei”, spune unul dintre protestatari.

„Ne-au promis ceva și au întors-o la 180 de grade. Vrem să ne dea ceea ce ne-au promis în campanie. Campania nu a fost demult și au schimbat totul. Să ni se respecte munca pentru că noi suntem într-un spital de psihiatrie și într-un astfel de loc noi nu trebuie să lucrăm fără sporuri. Riscurile sunt mari pentru că muncim cu bolnavii psihic. Noi suntem personalul Tesa și facem tot ce ține de clădire. După 25 de ani de muncă, am 2000 de lei și vor să ne aducă la 1400-1200 de lei”, susține Remus, participant la prostet.

„Protestăm față de deciziile pe care vrea să le ia guvernul, de a transfera taxele sociale în spinarea noastră, a angajaților. Vreau să reamintesc că în zona Gorj, în secolul 21, nu avem salvări, poate aude și ministrul Sănătății și Raed Arafat. Nu avem canalizari, nu avem gaze și, din cauza acestui transfer, în loc să fie o majorare a salariului o să fie o micșorare. Timp de șase ani s-au tăiat multe drepturi și acum va fi o diminuare drastică”, spune un alt protestatar.

Principalele revendicări ale sindicaliștilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar și la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Simona Bucura-Oprescu, anunț important pentru pensionarii din România! Cine sunt seniorii care vor beneficia de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Se montează obligatoriu pe mașini de la 1 iulie. Decizia UE devine lege și în...
Rețetă de prăjitură cu cireșe și iaurt. Cel mai căutat desert în zilele de vară
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Gest revoltător! O mamă şi-a abandonat fiica din cauza unei note: "Ne-am certat"
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Papa Francisc ar fi spus că există prea multă „poponărie” în colegiile preoțești
×